dimecres, 29 d’octubre del 2008

Castanyes i fantasmes

Un any més s'apropa la castanyada, bé s'apropa, de fet ja fa dies que podem veure les paradetes que ens venen castanyes calentes i els panellets als aparadors de les pastisseries. Però també fa dies que veiem com hi han aparadors que s'omplen de carabasses amb cares esgarrifoses, teranyines, aranyes, i altres artilugis semblants.

Un any més han de conviure dues festes plegades, que hom cel·lebrarà d'una manera o una altra, sigui només una de les dos o les dos per separat. Encara no conec cap experiència en la que s'hagin barrejat el personatge de la castanyera amb fantasmes i carabasses, tot i que suposo que mica en mica tot arribarà. Qui sap, potser la castanyera s'acaba transformant en un monstre terròrific què vé de la muntanya.

I ja feia les meves reflexions, fa un any a Halloween amb castanyes? i pel que sembla, no he canviat gens de parer.

3 comentaris:

Sergi ha dit...

Ni jo, tota aquesta decoració de terror em sobra, però les castanyes i els panellets que no me'ls treguin!

Anònim ha dit...

Si és el que dic jo, on hi hagin els panellets (fets a casa, és clar), castanyes i un bon moscatell, que no vinguin els yanquis amb festes que no tenen cap sentit.

Yarhel (Enric Quílez) ha dit...

Però a veure... és que és la mateixa festa! El Halloween (nit d'ànimes) es correspon amb la nostra Nit d'Ànimes catalana. Les castanyes són un producte de la terra, a l'igual que les carbasses. Al nord d'Espanya, a Astúries, ho celebraven amb carbasses i espelmes a començament de segle XX quan no sabien res de la tradició americana.

El Halloween és la deformació de la festa cèltica del Samhain, que se celebrava a bona part d'Europa i que posteriorment l'església va cristianitzar amb la forma de Tots Sants. Els emigrants irlandesos van portar la festa als Estats Units, on va adoptar la forma de carbasses i fantasmes que ens han venut per la tele i que, en certa manera, ha "contaminat" les formes festives europees.

Però és la mateixa festa. Per una vegada que els americans celebren una cosa europea, nosaltres en fem una mena de cavall de batalla quan no té cap sentit.